Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

retrospectiva [episode 51]

Καλεσμένος σήμερα, ζωντανά στην εκπομπή, ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μέχρι πρόσφατα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του από το 2004.

Επ' αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τοποθετείται για την προστασία των δικαιωμάτων στην Ε.Ε. και των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να αποτραπούν νομοθετικές επεμβάσεις που βάλλουν εναντίον της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας στον ψηφιακό κόσμο.

Ο κ. Λαμπρινίδης αξιολόγησε επίσης τις χθεσινές αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης για την οικονομία, θεωρώντας ότι οι λύσεις που προτάθηκαν δεν είναι βιώσιμες, εάν δεν αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, και η θέσπιση του Ευρωπαϊκού ομολόγου.

Στη συνέχεια συζητήσαμε για το θέμα της διαχείρισης του ζητήματος της Γάζας, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε ότι έπρεπε να ληφθεί πρωτοβουλία για την προστασία των ατόμων που λάμβαναν μέρος στην πρωτοβουλία, αλλά και ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης μιας "διπλωματίας των πολιτών", ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που συνέβησαν στην υπόθεση Οτσαλάν, γεγονός που αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.

Για το θέμα της απόφασης της Χάγης, ο κ. Λαμπρινίδης σχολίασε ότι πράγματι πρόκειται για καταδίκη, για ένα μόνον από τα αιτήματα της προσφεύγουσας, αλλά και ότι οι συμμαχικές χώρες τοποθετούνται πλέον πιο κοντά στις Ελληνικές θέσεις, σε πολιτικό επίπεδο. Σε νομικό επίπεδο, σχολίασε ότι τα σημεία της απόφασης, στα οποία απορρίπτονται οι Ελληνικές θέσεις περί παραβιάσεων από την άλλη πλευρά είναι μάλλον συνοπτικά διατυπωμένα. Χαρακτήρισε την νομική κίνηση με τον όρο "split the baby" (σολομώντεια λύση), ενώ επισήμανε ότι σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση αυτή τονίζει ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από την σημερινή εκπομπή.
[Λόγω τεχνικού προβλήματος, δυστυχώς δεν καταγράφηκε το σύνολο της εκπομπής. Εάν κάποιο μέλος της κοινότητας την έχει καταγράψει, παρακαλούμε να επικοινωνήσει.]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου