Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

!Tribute to Lloyd Brevett (R.I.P) TONIGHT 20:00-21:00!


04 Μαΐου 2012, δύο ακριβώς μέρες πριν τις πολυτάραχες εκλογές στην Ελλάδα, "φεύγει'' από τη ζωή ο Lloyd Brevett, η ρυθμική ατμομηχανή των Skatalites, λόγω καρδιακής προσβολής. Απόψε  επιμελούμαστε μια εκπομπή στην μνήμη του, όχι όμως εν είδει κιτρινίζουσας επικηδειογραφίας αλλά για να να υπενθυμίσουμε τη συμβολή του σε ένα μουσικό είδος που γεννήθηκε από το πάντρεμα της αμερικάνικης μεταπολεμικής προοδευτικής τζαζ (κυρίως το bebop και το hard bop) με τους ρυθμούς της Καραιβικής.

Η αναφορά στο ska, το πρώτο είδος ''αυθεντικά τζαμαΐκάνικης μουσικής'' που συνέπεσε με την ευφορία της ανεξαρτησίας του νησιού από το αγγλικό στέμμα το 1962, και τους Skatalites, τους δορυφόρους του νέου είδους, στους οποίους ο Brevett δάνειζε το τρομώδες κοντραμπάσο του.

Με αφορμή αυτή τη δυσάρεστη είδηση λοιπόν, απομακρυνόμαστε από της φαρισαικές πολιτικές τσιρίδες που μονοπωλούν το μετεκλογικό θυμικό, και επικεντρωνόμαστε στα βαριά μπάσα της τζαμαικάνικης μουσικής εν γένει και του Lloyd Brevett ειδικότερα, διδάσκοντας μας πως μια ομάδα ασύμβατων, ασυμβίβαστων, αταίριαστων και διαφωνούντων μουσικών συνέθεσαν ένα σπουδαίο μουσικό σχήμα, κάτι στο οποίο Έλληνες ξιφο-φόροι και οι εκλεγμένοι τους αντιπρόσωποι αναμένεται ακόμα να διαπαιδαγωγηθούν...

Επιστροφή στο μουσικό θέμα της αποψινής εκπομπής λοιπόν όπου θα ακουστούν 7" δίσκοι 45 στροφών, τα περισσότερα original pressings, από αυτή την ομάδα των δημιουργικών ατάκτων που αρχικά περιόδευαν στο νησί ως 'Satellites' μέχρι που ο σαξοφωνίστας τους (ο ένας εκ των τριών), Roland Alphonso αποφάσισε πως αφού παίζουν 'ska' θα πρέπει γρήγορα να μετονομαστούν σε... Skatalites! Αξίζει ίσως να σημειώσουμε πως οι Skatalites της αποψινής εκπομπής δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους Skatalites που περιφέρονται ανά τον κόσμο με αυτό το όνομα ως δέσμιοι της βιομηχανίας της νοσταλγίας, το μόνο αρχικό μέλος του εν λόγω σχήματος είναι ο Lester Sterling, αφού ο Brevett αποχώρησε το 2004, ο Don Drummond είχε ''φύγει'' από τη ζωή το 1969, ο Jackie Mittoo το 1990, ο Tommy McCook κι ο Roland Alphonso το 1998, ο Johnny 'Dizzy' Moore το 2010 και τέλος ο Lloyd Knibb μόλις το 2011...

Τους ακούμε απόψε 20:00-21:00 στο διαγαλαξιακό-ραδιόφωνο-χωρίς-κεραία του radiobubble...




(Στο παραπάνω βίντεο, απολαμβάνουμε ένα μικρό δείγμα της ''μετανάστευσης'' του ska από την Τζαμάικα στην Μ.Βρετανία, με διηγήσεις και ντοκουμέντα από τους δύο πρώτους Τζαμαικανούς soundmen επί βρετανικού εδάφους, τον Count Suckle και τον Duke Vin)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου