Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

!Tribute to UK soundsystems from U... to... K (part 1)! *ΑΠΟΨΕ 20:00-21:00*



Η αποψινή εκπομπή δανείζει το χρόνο και το περιεχόμενο της σε μια περιπλάνηση στην ατμόσφαιρα των βρετανικών soundsystem ως προϊόν επαναδιασπορισμού, μιας ζύμωσης των αναμνήσεων από τα dances στα γρασίδια των υπαίθριων χορών στην Τζαμάικα στις ποιητικά μελαγχολικές πόλεις της Μ.Βρετανίας με δορυφόρο το Λονδίνο.

Αντί λοιπόν μιας ιστορικο-εγκυκλοπαιδικής προσέγγισης των UK sounds θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τα soundsystem ως διαμορφωτές ενός πολιτισμικού χώρου που επέτρεψε την έκφραση της μαύρης κοινότητας (μουσικά, κοινωνικά και πολιτι(σμι)κά) εκεί που η πολιτική και η κοινωνία της εποχής το απαγόρευε.

Ακούμε σπάνια και δυσεύρετα dubplates που ιχνηλατούν το ιδιαίτερο ύφος παιξίματος της roots reggae και του dub επί βρετανικού εδάφους που αργότερα συνηθίσαμε να αποκαλούμε UK style, με έμφαση σε μια νέα μουσική διάλεκτο τζαμαικάνικης μουσικής που αναπτύχθηκε στην Μ.Βρετανία και ονομάστηκε steppers.

Περισσότερα απόψε 20:00-21:00 @radiobubble.gr με τον Boulevard Soundsystem at the control tower, nuff power!

ΥΓ. Για μια πιο ντοκυμαντερίστικη αφήγηση των βρετανικών soundsystem σας παραπέμπω στο Sound Business που μας παρουσιάζει το Coxsone sound του Lloydie Coxsone:






ενώ μια πιο μυθοπλαστική πλην όμως χαρακτηριστική αποτύπωση του πολιτι(σμι(κού) κλίματος της εποχής βρίσκετε στο film, Babylon σε σκηνοθεσία Franco Rosso:













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου