Στην αποψινή εκπομπή ιχνηλατούμε τόσο τις μουσικές/μουσικολογικές όσο και τις ιδεολογικές ρίζες της roots reggae ως μουσικής με κοινωνικό έρεισμα δομημένη με στοιχεία ουτοπικής σκέψης, της ιδεολογίας του κινήματος Rastafari και μοτίβα αλληλεγγύης και κοινωνικής αντίστασης.
Το κίνημα rastafari βασίστηκε στο όραμα του Marcus Garvey για μια παν-αφρικανική συμμαχία της οποίας κύριο μέλημα ήταν ο επαναπατρισμός στην Αφρική, μία ιδέα που εκτός από τα κηρύγματα και τις διακηρύξεις του Garvey μεταμορφώθηκε και σε πραγματική ''έξοδο'' στην σκέψη του Garvey ο οποίος ίδρυσε την εταιρία Black Starliner με σκοπό τη μεταφορά των εξωθημένων Αφρικανών στην μητέρα-πατρίδα τους. Αυτή η πρωτοβουλία του Marcus Garvey ταιριάζει και βασίστηκε στην προοπτική της επιστροφής στην Γη της Επαγγελίας (Satta Massagana), την Αφρική της Βίβλου, δηλαδή την Αιθιοπία που οι τζαμαϊκάνοι θεωρούσαν γη των πατέρων τους.
Συνοδεύοντας την ιδέα του επαναπατρισμού στην Αφρική αξίζει ενδεχομένως να υπενθυμίσουμε πως και οι φιλοσοφικές αρχές του κινήματος rastafari πηγάζουν από μια ιδιαίτερη ερμηνεία της Βίβλου και την ενσωμάτωση θρησκευτικών παραδόσεων από την Αφρική συνθέτοντας έτσι το πολύπλοκο θρησκειολογικό μωσαϊκό των συμβόλων και πρακτικών του κινήματος rastafari.
Πέρα από τις φιλοσοφικές, εξεγερσιακές και θρησκευτικές διαστάσεις του κινήματος rastafari αξίζει να σημειώσουμε πως αποτέλεσε ταυτόχρονα και καταφύγιο των βασανισμένων και των κατατρεγμένων αφού η επιδείνωση των συνθηκών ζωής στην Τζαμάϊκα από το 1943-1960 προσέλκυσε πολλούς στο κίνημα rastafari ως τρόπο έμπρακτης εναντίωσης σε μια έκρυθμη περίοδο οπου η ανεργία βρισκόταν σε επίπεδα ρεκόρ, η οικονομία ήταν καταρρακωμένη ενώ το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων διευρυνόταν.
Ακριβώς αυτό το τελευταίο σχόλιο εξηγεί γιατί και η roots reggae αποτέλεσε την μουσική των βασανισμένων προσφέροντας ανακούφιση, παρηγοριά και ένα τρόπο αντίστασης και αντίδρασης στην περιρρέουσα κοινωνική εξαθλίωση.
Για το ελπιδοφόρο soundtrack αυτής της θλιβερής κοινωνικής πραγματικότητας συντονιστείτε 23:00-0:00 ΑΠΟΨΕ στο radiobubble ενώ περισσότερα για το κίνημα rastafari θα βρείτε στα εξής δύο βιβλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου