Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

!(Belated) Tribute to Duke Vin (1928-2012) TONIGHT 23:00-0:00 @radiobubble!



Στην αποψινή εκπομπή υποδεχόμαστε ένα πολύ σκληρό χειμώνα στη μολυβένια Αλβιόνα, κάνοντας μια βουτιά στα κρύα νερά του παρελθόντος και συγκεκριμένα στην δεκαετία του 1950.
Η πόλη είναι το Λονδίνο και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Duke Vin που φτάνει ως λαθρεπιβάτης το 1954 για να γίνει ο πρώτος soundsystem operator επί βρετανικού εδάφους. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σαν ελάχιστο και καθυστερημένο μουσικό μνημόσυνο, έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο σε ηλικία 84 ετών αφήνοντας πίσω του μια σειρά από παρατσούκλια (Tickler, Shiny Shoes Vinny) και ιστορίες που ξεπερνούν τη μουσική και τις καιρικές συνθήκες.
Το Λονδίνο στα μέσα της δεκαετίας ήταν μια εξαιρετικά ψυχρή πόλη για λόγους πέρα από τον προφανή. Το πρώτο μεταπολεμικό μεταναστευτικό ρεύμα από την Καραιβική στα λιγότερο εξωτικά νησιά της Μ.Βρετανίας καλωσόρισε η ξενοφοβία και ο ρατσισμός που δεν άργησε να εκδηλωθεί και υπό μορφή αναταραχών ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τη δολοφονία του Kelso Cochrane.  Μέσα σε αυτό το κλιματικά και κοινωνικά εχθρικό κλίμα, άνθρωποι σαν τον Duke Vin δυσκολεύονταν να βρουν ένα μέρος στο οποίο να α(σ)κούν τη μουσική που αγαπούσαν και τα σπιτικά πάρτυ δεν χωρούσαν πλέον τους καλεσμένους... Αποφασίζει λοιπόν ο Duke Vin να κατηφορίσει στο Roaring 20s club στην Carnaby street και να δοκιμάσει τα 45ρια του σε ένα κοινό που αποτελείτο κυρίως από Αμερικανούς στρατιώτες που έκαναν μια στάση στη βρετανική μητρόπολη. Σταδιακά οι θιασώτες του club άρχιαν να αγκαλιάζουν τα αμερικάνικα και τζαμαϊκάνικα rhythm nblues, το ska και το rocksteady που επέλεγε ο ‘TicklerDuke Vin, κερδίζοντας το παρατσούκλι του από το ομώνυμο instrumental του Derick Harriot και των Crystallites που ‘’ανοίγει’’ και την αποψινή εκπομπή. Βλέποντας την επιτυχία που γνώριζε η μουσική του Duke Vin στους hip πελάτες του Roaring 20s (ανάμεσα τους και ο Ringo Star, οι Rolling Stones και ο Elton John),  αλλά και στους ‘δικούς’ τους θαμώνες των house parties ο Duke Vin, και οι φίλοι του Count Suckle και Daddy Veggo αποφασίζουν να κάνουν λίγο περισσότερο θόρυβο οργανώνοντας το πρώτο soundclash μεταξύ του Duke Vin και του Count Suckle στο Brixton Town Hall το 1958. Η επιτυχία αυτής της βραδιάς θα καθιερώσει τους δυο selectors στο...mainstream του...underground Λονδίνου αποδεικνύοντας πως η θητεία του Duke Vin ως selector για το soundsystem του Tom the Great Sebastian μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαβατήριο για την γέννηση των πρώτων soundsystem στη Μ.Βρετανία αλλά και τις πρώτες βραδιές τζαμαϊκάνικης μουσικής πλέον όχι μόνο στο Roaring 20s αλλά στο Q club που άνοιξε ο Count Suckle στο Paddington to 1962 η στο δισκοπωλείο Original PeoplesSound Records που άνοιξε ο Daddy Veggo στο Νο.11 της All Saints Road στο Notting Hill.
Η νέα αυτή πνοή που έφερε αυτό το trio φίλων, έφτασε μέχρι και τα αυτιά των mods που σύχναζαν τόσο στις μπουτίκ της Carnaby street για να δημιουργήσουν το πλέον αναγνωρίσιμο στυλιστικά ντύσιμο τους, όσο και στις βραδιές του Duke Vin στου οποίου τη μνήμη αφιερώνουμε και την αποψινή εκπομπή.
Περισσότερα για τον Duke Vin με συνεντεύξεις από τον ίδιο, τον Count Suckle και τον Daddy Vego μπορείτε να βρείτε στο ντοκυμαντέρ Duke Vin and the Birth of Ska του Gus Berger, το trailer του οποίου θα βρείτε εδώ, ενώ αποσπάσματα από το ντοκυμαντέρ θα βρείτε εδώ κι ένα 5λεπτο αφιέρωμα στη μνήμη του ακούτε εδώ με σχόλια του ιστορικού της reggae David Katz.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου