Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Resistencias: Μια απρόσμενη εξέγερση (συνέντευξη με τον τούρκο πολιτικό πρόσφυγα Χουσείν)
H ηχογραφημενη εκπομπή της ομάδας Resistencias στο Radiobubble.
Συζητάμε με τον Χουσείν για την εξέγερση που εκδιπλώνεται αυτή την στιγμή στην Τουρκία.

- Πόσο αναμενόμενο ήταν το παρόν φαινόμενο ? Ποια ακριβώς είναι τα κοινωνικά υποκείμενα που κινητοποιούνται ? Ποια η έκταση που έχουν προσλάβει οι κινητοποιήσεις σε πόλεις και ύπαιθρο και ποια η δυναμική τους ?
- Ποια τα αίτια της ως ανωτέρω περιγραφόμενης εξέγερσης ? Κατά πόσον είναι πλήρης η ερμηνεία που την θεωρεί σαν αντίδραση των νεωτερικών στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας ενάντια στην ισλαμοποίηση και στον κρατικό αυταρχισμό ? Ποια η συμβολή των ταξικών, εθνοτικών, θρησκευτικών και άλλων αντιθέσεων στην εμφάνιση του φαινομένου ? Πως τοποθετείται η τουρκική αστική τάξη απέναντι στο φαινόμενο, αλλά και στην γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν ?
- Ποιο η στάση κυβερνήσεων, κομμάτων και κινημάτων σε όλο τον κόσμο ? Ποια η διεθνής αλληλεγγύη ? Μπορεί να αποτελέσει το πρόπλασμα για γενικότερες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές όλων των βαθμίδων της κοινωνίας ?
- Υπάρχουν συνέπειες και ποιές είναι αυτές στην υπάρχουσα γεωπολιτική ισορροπία –μια ισορροπία του τρόμου- της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου - μέσης ανατολής ?

Ο Χουσείν είναι τούρκος πολιτικός πρόσφυγας και μέλος του Δικτύου για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

by Resistencias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου