Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΛΟΥΪ ΑΛΤΟΥΣΕΡ: Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΟΥ ΥΛΙΣΜΟΥ


23 χρόνια μετά τον θάνατο του Μαρξιστή στοχαστή ΛΟΥΪ ΑΛΤΟΥΣΕΡ, η ομάδα των ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ συζητά με τον ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗ για το έργο του μεγάλου Γάλλου φιλοσόφου, επικεντρώνοντας στις καινοτομίες που εισάγει στον Μαρξισμό και στην φιλοσοφία γενικότερα:

- Ποιο είναι το πολιτικό και φιλοσοφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δομεί την σκέψη του ο Λουί Αλτουσέρ? Με ποιο τρόπο συνδιαλέγεται με τα τρέχοντα φιλοσοφικά ρεύματα και τις επιστήμες της εποχής (δομισμός, υπαρξισμός, φαινομενολογία, εγγελιανισμός, ψυχανάλυση, μαρξισμός, κ.α) ?
- Ποια στοιχεία της κυρίαρχης ιδεολογίας εμμένουν στον Μαρξισμό ? Αποτελούν συγκροτητικά στοιχεία της Μαρξικής θεωρίας ή μήπως παρερμηνείες της σκέψης του ιδρυτή της ? Πως αποκαθάρονται αρκετές από αυτές (ιστορικισμός, ανθρωπισμός, οικονομισμός, γραμμικότητα, κ.α) και πως επανανοηματοδοτούνται άλλες (ντετερμινισμός) ?
- Ποια άλλα στοιχεία, και κυρίως ποιες εντάσεις (επιστήμη/ιδεολογία, δομισμός/υλισμός της συνάντησης) αναδεικνύονται μέσα από το έργο του ? Πως αυτές επιλύονται ?
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ είναι Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου