Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Subradio presents 1959: The Year of Jazz to Come



Το 1959 ήταν αναμφίβολα μια σημαντική χρονιά. Η Αμερική ζούσε την εποχή της αφθονίας, αποχαιρετώντας τον Αϊζενχάουερ, έτοιμη να υποδεχθεί τον Τζον Κένεντι και να γειτονεύσει με τον Κάστρο, παρότι ο τρόμος του πυρηνικού ολέθρου κρατούσε γερά και ο Ψυχρός Πόλεμος είχε πάρει άλλες διαστάσεις. Τα σεξουαλικά ήθη χαλαρώνουν, το ροκ εν ρολ κέρδιζε έδαφος και θα λειτουργούσε ως προοίμιο για τη δεκαετία του 1960, την "εποχή της αμφισβήτησης". Αλλά η γενιά των Beat, που μετά το "Howl" του 1956 και το "On the road" του 1957 έκανε παραπάνω από αισθητή την παρουσία της ειδικά στη Νέα Υόρκη, άκουγε cool jazz στα υπόγεια της 52nd.

Η bebop μετά την έντονη αυτή περίοδο που γίνεται πασίγνωστη στους χώρους των μεσοαστών λευκών, έχει αρχίσει να απομακρύνεται από το προσκήνιο και οι βιρτουόζοι δίνουν πλέον βήμα στον πειραματισμό, την μεστότητα, την ανακάλυψη νέων ορίων και επιρροών, την χαλαρότητα -μην έχοντας πλέον να αποδείξουν κάτι παρά μόνο στον εαυτό τους- αφήνοντας έτσι την μουσική να αναπνεύσει. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μια ώθηση που διατήρησε όχι μόνο την ίδια την jazz, αλλά και όλο το μουσικό φάσμα, σε τροχιά πειραματισμού για δεκαετίες.

Το subradio λοιπόν αφιερώνει μια ώρα ακρόασης στους jazz δίσκους που γράψανε ιστορία κατά το σωτήριο εκείνο έτος, την Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 23:00, στο radiobubble.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου